Wall Street Expositie en Workshops - Horizonverticaal - Skatepark Haarlem - Revert 95
WALL STREET De subculturen skaten, graffiti en counter culture vormen het vertrekpunt van de tentoonstelling WALL STREET. Deze subculturen hebben de kunstenaarsleden van Horizonverticaal in hun jeugd sterk beïnvloed. Onder nieuwe generaties zijn deze subculturen zeer actueel en groter dan ooit tevoren. Deze subculturen vinden veelal hun oorsprong op straat en grootstedelijk gebied. Op basis hiervan zijn de deelnemende kunstenaars voor de tentoonstelling geselecteerd. De kunstenaars maken werk waarin de invloed van deze subculturen nog steeds zichtbaar en voelbaar zijn. Er wordt door de kunstenaars nog steeds op verschillende ondergronden en met verschillende media gewerkt. Van muren tot schildersdoek, van mode tot sculptuur en van spuitbus tot kwast. De beeldtaal is geëvolueerd van straatcultuur naar hedendaagse kunst en met hun werk zijn de kunstenaars doorgegroeid naar een museaal kunstcircuit en krijgen (inter-)nationaal veel waardering. Voor de tentoonstelling cureert Horizonverticaal zes kunstenaars met muurschilderingen, schilderijen, installaties en sculpturen. Hiermee spreken wij een brede doelgroep aan, jong en oud. Verbanden tussen de subculturen en hedendaagse kunst worden op een natuurlijke wijze zichtbaar voor de jongeren. 
 
Luuk Bode Luuk Bode is een kunstenaar die woont en werkt in Rotterdam. Zijn portfolio toont een grote verscheidenheid aan schilderijen, muurschilderingen, tekeningen en sculpturen, en sinds kort ook samenwerkingen met modeontwerpers en interieurprojecten. Gedurende zijn carrière ontwikkelde hij een sterk gevoel voor kleur en vormen, waardoor zijn werk steeds abstracter werd. Hoewel de verwijzing naar zijn eerdere werken – met street art-invloeden en iconische Pop-art cartoonachtige stijlfiguren – nog steeds terug te vinden is in de krachtige explosies van vorm en kleur die hij gebruikt. Met een nieuwe wandschildering speciaal voor WALL STREET vervaardigd is dit een directe verwijzing naar pop art waar de subcultuur zo van smult. 
 
Bram Braam Het werk veelal sculpturale werk van Bram Braam kenmerkt zich door als een stadsjutter letterlijk en figuurlijk restanten van de stedelijke omgeving in een nieuwe vorm samen te laten smelten. Sporen van afbraak en opbouw blijven zichtbaar en verschillende lagen van vervuiling, menselijk handelen en de tand des tijds geven de werken een doorleefde huid mee. Verfresten, stickers, tegels, beton, hout, kitresten, isolatiemateriaal, staal en ander bouw- en constructiemateriaal worden rauw poëtisch geassembleerd door Braam. 
 
Erris Huigens [Deconstructie] Erris Huigens, beter bekend onder zijn artiestennaam Deconstructie, brengt minimale interventies in verlaten fabriekshallen en panden aan op de desolate muren van gebouwen die veelal op de nominatie staan gesloopt te worden. Deze interventies vinden ook hun vertaalslag naar wandobjecten en schilderijen. In een minimale abstracte beeldtaal brengt hij in zwart of wit in lijnen of vlakken een rechthoek, ruit of andere geometrische vorm aan die een relatie aangaan met de architectuur. Voor de tentoonstelling zal Huigens een ingreep direct in de tentoonstellingsruimte doen welke een directe verwijzing is naar de verlaten fabriekshallen aan de rafelrandjes van de stad. 
 
Jeroen Erosie De praktijk van Jeroen Erosie komt voort uit het vloeiende en rusteloze proces van graffiti-lettering. Deze discipline - waarbij lijnen, letters en vormen geleidelijk en bijna onmerkbaar evolueren naar onvoorspelbare bijna abstracte resultaten. Erosie ontwikkelde hiermee zijn eigen geabstraheerde alfabet van vormen en werkt in diverse technieken (tekeningen, collages, schilderijen, grafische technieken en muurschilderingen). Horizonverticaal toont grafisch werk en schilderijen van Erosie. 
 
Rutger van der Weerd Jong talent Rutger van de Weerd maakte een werk dat zich goed voegt binnen de tentoonstelling. Met een fotografische blik en scherpe interventie smelten realiteit en en documentaire fotografie door elkaar met een haast droste-achtig-effect. Grauwe stedelijke elementen worden geregistreerd en tentoongesteld. 
 
Michael Weißköppel [DE] De Duitse kunstenaar Michael Weißköppel maakt installaties, schilderijen en muurschilderingen die moeiteloos in elkaar overlopen. Een geschilderd landschap op doek bijvoorbeeld lijkt op te lossen en zich te vernevelen in een spuitbus streep die verder doorloopt op de muur. Hij speelt met de beeldtaal van street art en combineert en vermengt deze met gevestigde begrippen over de perceptie in de schilder-en beeldhouwkunst. Een directe ingreep en installatie op de muren van de tentoonstellingsruimte werd speciaal voor Horizonverticaal ontwikkeld waarin vormgeving, reclame, schilderkunst en graffiti samensmelten tot een groter geheel. 
Als afsluiting van de tentoonstelling worden de resultaten van drie workshops, gedacht vanuit de tradities van de subculturen, spectaculair als een tweede huid tentoongesteld worden binnen de tentoonstelling WALL STREET. Door verschillende resultaten direct over de muurschilderingen te presenteren wordt er weer een vertaalslag terug naar de straatcultuur gemaakt. 
 
Workshops Horizonverticaal heeft Skatepark als partner gevonden om een viertal workshops aan te bieden voor jongeren van alle leeftijden. Skatepark is een indoor skatepark waar dagelijks vele jongeren tussen 12 - 20+ langskomen om op deze ontmoetingsplek onderdeel te zijn van een veilige gemeenschap waarin naast skaten genoten wordt van kunst en muziek. De workshops die Horizonverticaal zal vormgeven sluiten aan bij de belevingswereld van de jongeren en geeft hen de mogelijkheid om zich onder begeleiding van professionele kunstenaars te uiten. Centraal staat het uitdragen van hun indentiteit. De gemaakte resultaten uit de workshops worden tentoongesteld in Horizonverticaal, als aanvulling op de tentoonstelling Wall | Street. De subculturele uitingen van de jongeren worden op deze manier een laagdrempelig onderdeel van de hedendaagse kunst. 
Prints Prints Prints!
T-Shirts Drukken met Zeefdruk
Al sinds het ontstaan van het t-shirt is het een essentieel onderdeel van skaters en andere subculturen. Het is niet meer weg te denken uit de skater-lifestyle. Met dit kledingstuk laten we allerlei boodschappen zien en maken we enthousiast reclame. Het t-shirt is door de jaren heen een geweldige manier geworden om jezelf te laten zien, om je identiteit te uiten. Je gaat in deze workshop zelf  zelf aan de slag met zeefdrukken op een t-shirt. Door sjablonen te snijden, kun je direct een eigen boodschap maken. Het draait allemaal om het gebruik van sjablonen om een coole visuele boodschap in beeld en tekst over te brengen. Let's print and roll! 🤘👕🛹
The time is now. It’s Go Time!
Tekenen, schilderen, collages
Protestborden zijn altijd al een ding geweest en maken deel uit van wat er in de wereld gebeurt. Via borden laten mensen allerlei boodschappen zien om dingen te verbeteren of erover te praten. Fight the power! Maar hoe maak je een protestbord extra opvallend? Je gaat in deze workshop aan de slag met het maken van één of meer protestborden met een boodschap die voor jou belangrijk is, gedreven door betrokkenheid of idealisme. De uitdaging voor jullie is om op een visueel originele en duidelijke manier te communiceren met typografie en beeld, waarbij ze de kracht van visuele straatcultuur benutten. Time to skate and speak out! 🛹🎨✊
Blue Decks in Action!

Skatedecks printen met Cyanotype (Blauwdruk)

In de afgelopen jaren is fotografie super populair geworden, vooral onder jongeren die hun creaties delen op sociale media. In de skatewereld is het design van je skatedeck ook een mega belangrijke manier om jezelf te laten zien, met allerlei vette ontwerpen die bijdragen aan je eigen stijl. De blauwdruktechniek, ook wel cyanotype genoemd, is een van de allereerste manieren om foto's te maken. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met je eigen ontwerp dat je direct op het ruwe hout van een skatedeck aanbrengt met de blauwdruktechniek. Je krijgt de kans om lekker creatief te zijn met het medium en onder begeleiding je eigen stijl tot leven te brengen. Met negatieven, typografie en collages maak je jouw unieke skate deck design. We leren ook de basis van fotografie, hoe je negatieven maakt en hoe je fotografische emulsie belicht op een simpele manier. Let's shred with style! 🤙📸🛹 De skateboards zijn gesponsord door Revert 95. De skateboardwinkel in Haarlem.
 
SHOW
WALL STREET
Opening 7 april 15 - 17 uur
7.4 - 12.5.2024
Open 13 - 17u vr, za
en op afspraak
WORKSHOPS (jongeren: 12+ • 21+)
5.4.24 13 - 15 uur
Skatepark Haarlem
ADRESS
Magdalenahof 2a 
2011 LP Haarlem
(Entrance corner Magdalenastraat/Kinderhuisvest)

SOCIALS
Instagram @horizonverticaal
facebook.com/horizonverticaal

 

 

Leave a comment

All comments are checked before being posted